beeldmerk02 

Wat is lichaamsgerichte therapie?

vlindersLichaamsgerichte psychotherapie (integrated psychotherapie) is een vorm van therapie die het lichaam, emoties en de geest als onlosmakelijk met elkaar verbonden en dus als eenheid ziet. Hierbij gebruik je ook je lichaam als ingang om meer in contact te komen met wat er in jou leeft en om nieuwe mogelijkheden te ervaren.

Het lichaam slaat bewust en onbewust al je positieve en negatieve ervaringen op en het bezit daarmee een rijkdom aan waardevolle informatie. Als je die emoties aanspreekt, komt het lijf met antwoorden.

Luisteren naar je lijf

Binnen de lichaamsgerichte psychotherapie praten we over wat je bezig houdt en luisteren we samen naar signalen en emoties in je lijf door middel van diverse werkwijzes. De methodes die ik gebruik zijn: reichiaans ademwerk, bodyreading, gestalt, bio-energetica, visualisaties, karakteranalyse en systemisch werk. Welke methode wordt ingezet is afhankelijk van je klacht/ hulpvraag.

Door dit op een zorgvuldige manier te doen kun je veel te weten komen over wat jou echt raakt en waaraan je werkelijk behoefte hebt. Je kunt dan aan je lichaam voelen waar je levensenergie stroomt en waar deze vastzit. Maar ook ingangen vinden om dat wat vast zit letterlijk in beweging te brengen.

Je zult nieuwe ruimtes in je lijf ontdekken en langzaam spanning gaan los laten. Hierdoor zal je gaan ervaren dat je steeds meer in je eigen kracht komt te staan en ontdekken dat je in vrijheid (weer) de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt en waar jij blij van wordt. Oftewel, binnen lichaamsgerichte psychotherapie wordt er op holistische wijze gewerkt waarbij zowel lichaam als geest worden aangesproken.